Pikantná grécka zmes

Potrebujeme:

750 g kuracích pŕs (vhodné je aj 500g jahňacieho stehna), 5 PL oleja, zmes korenia "GYROS", 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, chilli,korenie
Tzatziki: 1 kelímok bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 1 šalátová uhorka, šťava z 1/2 citróna, petržlenová vňať

Ako na to:

Mäso umyjeme a pokrájame na pásiky. V oleji rozmiešame 2-3 lyžičky korenia "gyros" a pridáme citrónovú šťavu, vlejeme na mäso, poriadne zamiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 3 hodiny odležať na chladné miesto. Cibule nakrájame na kolieska, 2 ks cesnaku na plátky a spolu opražíme na olivovom oleji. Pridáme odležané mäso s marinádou asprudka opečieme. Dochutíme soľou, čiernym korením, štipkou (alebo väčšou štipkou, komu ako chutí...) chilli. Môžme podliať vodou, ale tú necháme úplne odpariť. Varíme do mäkka, na konci posypeme petržlenovou vňaťou.
Omáčka s "tzatziki": Uhorku umyjeme, ošúpeme a postrúhame bez jadierok na veľkých okách strúhadla. Je dobré nechať ju chvíľu postáť v sitku, aby prebytočná voda odkvapkala. Ostatné 2ks cesnaku ošúpeme a prelisujeme. Spolu s uhorkou zamiešame do jogurtu, príp. kyslej smotany a pridáme tak 2-3 lyžičky korenia tzatziki. Omáčkou prelejeme pripravené mäso.
Ako prílohu podávame opekané zemiaky, ryžu, hranolky alebo žemľu.

01.07.2008

Podobné recepty