Hroznový šťavnatý koláč

Potrebujeme:

Cesto: 125 g hladkej múky, 60 g masla, 1 žĺtok, 3 PL vody, 1 vanilkový cukor, štipku soli
Plnka: 3 vajcia, ½ dcl šľahačkovej smotany, 150 g kryštálového cukru, 1 vrchovatá lyžica hladkej múky, práškový cukor na posypanie, odstopkované hrozno

Ako na to:

Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok. Pridajte vodu a vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník a vyváľkajte. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky, príp. kokosom.
Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy. Okrajte obrežte. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku.
Hrozno umyte a nechajte poriadne odtiecť. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom. Pridajte lyžicu hladkej múky a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany.
Hrozno naukladajte do formy. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť.
Nakoniec poprášime práškovým cukrom a ozdobíme šľahačkou.

26.08.2009

Podobné recepty