Pečené hovädzie mäso so slaninou
300 g hovädzieho mäsa vcelku, olej, 50 g prerastenej oravskej slaniny, mleté čierne korenie, soľ, , Hubová omáčka:, sušené huby, 1 téglik sladkej smotany, hladká múka na zahustenie, vegetu, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Hovädzie mäso umyte a osušte, vcelku ho posoľte, okoreňte mletým čiernym korením a prešpikujte ho tenkými kúskami oravskej slaniny. Mäso pokvapkajte olejom a odložte na 3 hod. na chladné miesto. Odležané mäso prudko opečte v panvici na oleji zo všetkých strán. Preložte ho do zapekacej misy, pridajte kúsky nakrájanej slaniny a podlejte výpekom. Zapekaciu misu s mäsom prikryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry. Mäso upečte domäkka. Upečené ho vyberte a nakrájajte na kúsky. Podávajte s hubovou omáčkou a so žemľovými knedľami.
Hubová omáčka: Sušené huby namočte do studenej vody asi na 1 hod., uvarte ich vo vode domäkka, posoľte, okoreňte, ochuťte vegetou. Keď uvarené huby trochu vychladnú, rozmixujte ich, pridajte smotanu a spolu premiešajte. Ešte raz omáčku krátko povarte a podľa potreby zahustite hladkou múkou.