Hovädzia roláda

Potrebujeme:

olej na vymastenie, 4 hovädzie rolády (po 160 g), 1 veľká cibuľa, 1 PL masla, 4 nakladané uhorky, 1 PL horčice, 4 plátky slaniny, mleté biele korenie, soľ, , Omáčka:, 2 stredne veľké cibule, 1 stredne veľká mrkva, 1, 5 PL oleja, 1 PL paradajkového pretlaku, ½ ČL cukru, 1 PL múky, ¼ I červeného vína, 1 pretlačený strúčik cesnaku, 1 kúsok tymianu

Ako na to:

2 plátky plastovej fólie potrite olejom a každú roládu medzi fóliami mierne naklepte. Cibuľu očistite, rozpoľte, nakrájajte na tenké plátky, usmažte na masle dozlatista. Dajte na tanier vychladnúť. Roládu položte na pracovnú dosku, potrite horčicou a obložte plátkom slaniny. Na slaninu uložte uhorky a smaženú cibuľu.
Na roládach vyhnite konce a smerom k hrubšiemu koncu ich postláčajte tak, aby nevytekala plnka. Rolády zviažte kuchynskou niťou, alebo uzavrieme špáradlom.
Rolády osoľte a okoreňte. V hrnci zohrejte olej, vložte naň rolády a opečte dozlatista. Rolády vyberte a nechajte odkvapkať.
Cibuľu a mrkvu očistite a pokrájajte na väčšie kocky. Pokrájanú cibuľu a mrkvu dajte na olej a smažte dozlatista. Potom zlejte tuk, ale cibuľu a mrkvu nechajte v hrnci. Pridajte paradajkový pretlak a cukor a chvíľu smažte, kým sa pretlak nesfarbí dohneda. Zaprášte múkou a opäť chvíľu poduste. Jedlo viackrát podlievajte červeným vínom a zakaždým nechajte znovu a znovu zovrieť. Prilejte zvyšné víno, ¾ l vody a za stáleho miešania nechajte zovrieť.
Do omáčky vložte rolády, pridajte cesnak a tymian, prikryte a duste na miernom ohni asi 75 min.
Hotové rolády vyberte, odstráňte z nich niť alebo špáradlá a dajte do rúry vyhriatej na 65-70 °C, aby nevychladli. Omáčku podľa potreby nechajte znova zovrieť a dochuťte soľou a korením. Prepasírujte cez sito, rolády vložte do omáčky, zohrejte a horúce podávajte. Variácia:

TIP: Omáčku môžete pripraviť aj so šľahačkou alebo kyslou či šľahačkovou smotanou.

10.07.2006

Podobné recepty