Pečená hus s jablkovo - cibuľovou plnkou

Potrebujeme:

4-5 kg hus, 1/8 l červeného vína, 2-3 PL jablkového pretlaku, 3-4 PL maizeny na zahustenie, , Plnka:, ¼ kg jabĺk, ¼ kg cibule, 4 rožky, 30 g masla (margarínu), 1 viazanička petržlenovej vňate, 2 vajcia, 1/8 l mlieka, ¼ ČL majoránky, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Maslo zohrejte, pridajte nakrájanú cibuľu a pražte ju asi 2 min. a potom ju vyberte. Do výpeku dajte na kocky pokrájané pečivo, opečte a vyberte. Cibuľu a pečivo premiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou, zalejte mliekom, v ktorom ste rozšľahali vajcia, premiešajte a nechajte 10 min. odpočívať. Vmiešajte ošúpané, jadrovníkov zbavené jablká pokrájané na štvrťky, dochuťte majoránkou, korením a soľou.
Hus očistite, umyte, osušte a osoľte. Naplňte jablkovo-cibuľovou plnkou, otvor zašite kuchynskou niťou (uzatvorte špajdľami). Hus popichajte, aby mohol odtekať tuk. Položte na mriežku v pekáči hruďou nadol, prilejte 1/8 l vriacej vody. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte asi 4-5 hod.
Hus počas pečenia občas podlievajte vodou a vínom. Po 1,5 hod. obráťte na druhú stranu. Vyberte ju z pekáča, výpek preceďte a premiešajte s jablkovým pretlakom. Nechajte zovrieť a zahustite maizenou, ktorú nahladko vymiešajte s trochou vody. Podľa potreby dochuťte. Podávajte s červenou kapustou a zemiakovými knedľami.

TIP: na 1 kg mäsa sa počíta asi 1 hodina pečenia. Upečená je vtedy, ak po pichnutí do stehna vyteká číra šťava.

02.12.2006

Podobné recepty