Slané zemiakové koláčiky

Potrebujeme:

250 g jemne nastrúhaných uvarených zemiakov v šupke, 250 g tuku (Palmarin), 250 g hladkej múky (príp. polohrubá), 1 prášok do pečiva, 1 ČL soli, 1 vajce na potretie

Ako na to:

Suroviny dôkladne zmieste na kompaktnú hladkú hmotu a vypracované cesto nechajte v chladničke stuhnúť. Potom ho na mierne pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku cca 0,5-1 cm, potrite vajcom, podľa potreby mierne dosoľte a posypte rascou, alebo inou zvolenou posýpkou. Pokrájajte na tyčinky, štvorčeky, alebo povykrajujte kolieska či iné tvary, ktoré preneste na plech a v stredne teplej rúre upečte do ružova. Snažte sa pracovať rýchlo, pretože zemiakové cesto postupom času redne a robí sa s ním ťažšie.

TIP: Ešte lepšie je, ak sa pri príprave cesta trošku pohráte – po rozvaľkaní ho poskladajte ako pri príprave lístkového cesta a opäť rozvaľkajte - najlepšie 3 x za sebou v krátkom čase, a potom ho nechajte odstáť v chlade cca 3 hodiny. Nakoniec ho rýchlo spracujte, aby nezredlo. Keďže ide o koláčiky zo zemiakového cesta, sú dlho vláčne.

Našla som aj recept, kde môžete pridať do cesta aj 2 žĺtka, potom dávajte iba ½ prášku do pečiva.

14.10.2006

Podobné recepty