Špenátové vežičky so šľahačkou

Potrebujeme:

¼ kg pečeného bravčového bôčika bez kosti, ¼ kg vareného bravčového pleca, 1 tavený syr, 50 g cibule, 20 g masla, 40 g hladkej múky, 1/8 l mlieka, 1 balíček špenátového pretlaku, 2 vajcia, 8 plátkov chleba, olej, 2 strúčiky cesnaku, 50 ml smotany na šľahanie , 16 pražený mandlí, kapia, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Bravčový bôčik, plece a cibuľu pomeľte na mäsovom mlynčeku, osoľte, pridajte tavený syr a vymiešajte dohladka. Zmes rozotrite asi v 1 cm vrstve na tácku a nechajte v chladničke stuhnúť.
Z masla a hladkej múky pripravte zápražku, zrieďte ju mliekom, osoľte, okoreňte a za stáleho miešania pridajte špenát, prelisovaný cesnak a žĺtky. Z bielkov ušľahajte sneh, ktorý vmiešajte do vychladnutého špenátu. Z tejto zmesi upražte na panvici na dolku vymastenom olejom16 placiek.
Vykrajovátkom vykrojte rovnako veľké kolieska: 16 zo špenátových placiek, po 8 z chleba a z mäsovej zmesi. Smotanu ušľahajte. Chlebové kolieska opečte na oleji, položte ako základ vežičky. Na ne dajte koliesko špenátu, potom mäsovú zmes a poslednú vrstvu tvorí opäť špenát.

24.06.2006

Podobné recepty