Zeleninové chuťovky s paradajkovou omáčkou

Potrebujeme:

200 g ružičiek brokolice, 200 g ružičiek karfiolu, 200 g mrkvy, 200 g zeleru, , Na cesto:, 125 g hrubozrnnej múky, 1 šálka piva, 1 ČL olivového oleja, 1 PL cukru, soľ, 1 žĺtok, 1 bielok a olej na fritovanie, , Na omáčku:, 4 paradajky, 2 PL masla alebo nestuženého rastlinného tuku, 1 cibuľu, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 PL hrubozrnnej múky, 1 šálku bieleho vína, 1 šálku zeleninového vývaru, 1 šálku smotany, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ½ zväzku oregana

Ako na to:

Zeleninu očistite, pokrájajte na menšie kúsky, dajte do osolenej vody, 5 - 10 min. blanšírujte, vyberte a nechajte odkvapkať. Múku s pivom, olejom, cukrom, soľou a žĺtkom vypracujte na cestíčko a nechajte asi 15 min. napučať. Bielok vyšľahajte do tuha a pridajte do cestíčka. Zeleninu obaľte cestíčkom a v horúcom oleji vypražte do zlatista.
Omáčka: olúpané a jadier zbavené paradajky poduste v hrnci s maslom alebo rastlinným tukom a nadrobno posekanou cibuľou asi 5 min. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte, poprášte múkou a za stáleho miešania podlievajte vínom a dopĺňajte zeleninovým vývarom. Prikryté povarte na slabom ohni 5 min. a často miešajte. Pridajte smotanu, ochuťte soľou, čiernym korením a cukrom a varte ďalších 5 min. K omáčke pridajte prebraté a posekané oregano a dajte na taniere. Zeleninové kúsky položte na omáčku a hneď podávajte.

12.03.2006

Podobné recepty