Piškótová roláda s marhuľami

Potrebujeme:

3 vajcia, 200 g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 75 g polohrubej múky, na špičku noža prášku do pečiva, štipka soli, 50 g škrobovej múčky, 1 plechovku marhúľ (425 ml), 6 plátkov bielej želatíny, šťavu a strúhanú kôru z 1 citróna, 375 g netučného tvarohu, 150 g plnotučného jogurtu, 200 ml smotany na šľahanie, 25 g sekaných pistáciových jadier, 16 pistáciových jadier, 100 g marcipánovej hmoty, papier na pečenie, 25 g práškového cukru, červená a žltá potravinárska farba

Ako na to:

Z bielkov a 2 PL vody ušľahajte sneh. Do snehu zašľahajte 75 g cukru, soľ a 1 vanilkový cukor. Pridajte žĺtky. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a škrobovou múčkou. Preosejte a zašľahajte do vaječnej hmoty.
Cesto rozotrite na plech (30 x 25 cm) vyložený papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre 15 - 20 min.
Marhule so šťavou rozmixujte. Želatínu namočte. Marhuľové pyré vyšľahajte s citrónovou šťavou a kôrou, 75 g cukru, vanilkovým cukrom, tvarohom a jogurtom. Želatínu vyžmýkajte, rozpustite a zamiešajte do krému, ktorý uložte na chladné miesto.
Vlhkú kuchynskú utierku posypte zvyšným cukrom. Na utierku vyklopte cesto a opatrne stiahnite papier. Nechajte trochu vychladnúť. Smotanu vyšľahajte dotuha. Potom ju zmiešajte s trochu stuhnutým marhuľovým krémom.
Z piškóty odkrojte pruh široký asi 12 cm, zvyšné cesto položte do formy na srnčí chrbát. Do tvarohového krému zamiešajte polovicu posekaných pistácii. Formu naplňte krémom, uhlaďte a prikryte odloženým pruhom piškóty. Uložte na 3 hod. na chladné miesto a potom roládu vyklopte z formy.
Marcipán premieste s práškovým cukrom a potravinárskymi farbami. Z hmoty vyformujte 16 mrkvičiek. Na koniec každej mrkvičky pritlačte pistáciu. Roládu posypte zvyšnými pistáciami a ozdobte mrkvičkami.

TIP: Sladké mrkvičky – Skrášlia veľkonočné torty nie sú veľmi náročné. Marcipánovú hmotu premieste s práškovým cukrom a zafarbite malým množstvom potravinárskej farby na potrebný odtieň (červená a žltá). vytvorte z nej valček a nakrájajte ho na kúsky, z ktorých tvarujte mrkvičky. Nožom naznačte malé ryhy. Ako vňať môžete použiť nakrájané pistácie.

03.09.2006

Podobné recepty