Nedeľné jablkové rezy

Potrebujeme:

100 ml mlieka, 100 g cukru, ½ kocky droždia (21 g), 350 g polohrubej múky, štipka soli, 750 g jabĺk, , 1 vanilkový cukor, 75 g hrozienok, , 3 plátky mrazeného lístkového cesta (po 75 g), 1 vajce, 1-2 PL smotany na šľahanie, 40 g mandľových lupienkov, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Mlieko ohrejte s 1/8 I vody, potom v ňom rozpustite 75 g cukru a droždie. Z múky, soli a drožďovej zmesi zamieste hladké cesto. Prikryte ho utierkou a na teplom mieste nechajte asi 1 hodinu kysnúť.

Jablká olúpte, rozštvrťte, vykrojte jadrovník a dužinu nakrájajte na kúsky. Spoločne so zvyšným cukrom, vanilkovým cukrom, hrozienkami a 1-2 PL vody priveďte do varu. Pri miernej teplote potom povarte domäkka (asi 15 min.) a nechajte vychladnúť.
Lístkové cesto nechajte rozmraziť. Kysnuté cesto ešte raz premieste a tiež vyvaľkajte (30 x 30 cm). Na kysnuté cesto položte diagonálne plátok lístkového cesta, rohy preložte a cesto obráťte. Vyvaľkajte na obdĺžnik 20 x 30 cm. Cesto trikrát preložte cez seba a celý postup dvakrát zopakujte. Nakoniec cesto uložte na 30 min. na chladné miesto.
Z 2/3 cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske obdĺžnik (20 x 30 cm). Rovnomerne poukladajte jablkový kompót, pričom na bokoch nechajte asi 2 cm prázdny okraj. Bielkom potrite okraje cesta. Zvyšnú tretinu cesta vyvaľkajte na obdĺžnik (20 x 30 cm) a zakryte ním kompót. Okraje pritlačte a povrch koláče niekoľkokrát narežte nožom.
Žĺtok rozšľahajte so smotanou a koláč ním potrite, posypte mandľovými lupienkami a v stredne teplej rúre pečte asi 30 min. Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Koláč podávajte pokrájaný na rezy.

30.12.2006

Podobné recepty