Mandľový ovocný koláč

Potrebujeme:

1 marhuľový kompót (425 ml), 125 g červených ríbezlí (môže byť aj kompót), 4 vajcia, 75 g cukru, 2 PL mlieka, 4 PL rumu, 6 g sušenej strúhanej citrónovej kôry, 50 g Hery, 100 g polohrubej múky, 50 g mletých mandlí, tuk na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Marhule nechajte odkvapkať. Ríbezle otrhajte zo stopiek (kompót vyklopte na sitko a tiež nechajte odkvapkať). Vajcia, cukor, mlieko, rum a citrónovú kôru šľahajte vo vodnom kúpeli, kým sa cukor rozpustí.
Potom vyšľahajte za studena hustý krém. Rozpustite heru a pomaly pridávajte do krému. Nakoniec vmiešajte múku s mletými mandľami.
4 misky na zapekanie (z obsahom 300 ml) vymstite tukom a cesto do nich rozdeľte. Navrch položte polovice marhúľ, posypte bobuľami ríbezlí a pečte pri strednej teplote 40 - 45 min.
Hotové koláče opatrne vyberte z misiek, rozkrojte a posypte práškovým cukrom.

Tip: Na začiatku pečenia rúru neotvárajte veľmi skoro, cesto by prudkým ochladením pokleslo a zrazilo sa. Prvýkrát ho kontrolujte až po 15 min., kedy je už povrch cesta zapečený. V prípade, že pečivo počas pečenia príliš hnedne prikryte ho na posledných 10 min. papierom na pečenie alebo pergamenovým papierom.

29.03.2006

Podobné recepty