Sliepočka s vajíčkami

Potrebujeme:

Vajíčka:, ½ kg netučného tvarohu, 100 g zmäknutého masla, 40 ml smotany na šľahanie, 1 žĺtok, 40 g cukru, 1 ČL citrónovej kôry, na špičku noža žltého, červeného a oranžového potravinárskeho farbiva, , Sliepočka:, ½ kg hladkej múky, 25 g droždia, 1vajce, 1 žĺtok, 40 g cukru, ½ ČL soli, 1 ČL citrónovej kôry, 125 ml mlieka, 125 g rozpusteného masla, 100 g nesolených sekaných pistácií, maketa sliepočky z kartónu (cca 30 x 30 cm)

Ako na to:

Na vajíčka pretlačte deň vopred tvaroh a nechajte ho v chlade. Druhý deň ho premiešajte s maslom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Smotanu a žĺtok zmiešajte s cukrom a za stáleho miešania zahrievajte pri miernej teplote, až vznikne hustá hmota. Krém zmiešajte s tvarohom, rozdeľte na tretiny a do každej vmiešajte inú farbu potravinárskeho farbiva. Dobre prešľahajte a nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.

Na cesto zmiešajte múku, droždie, vajce, cukor, soľ, citrónovú kôru, rozpustené maslo a vlažné mlieko. Zarobte cesto a nechajte asi ½ hod. kysnúť. Potom ho rozvaľkajte na štvorec 30 x 30 cm. Vystrihnite šablónu sliepočky, položte ju na cesto a tvar ostrým nožom vyrežte. Uprostred sliepočky spravte priehlbinu, aby sa vytvorilo miesto pre hniezdo. Zo zvyšného cesta spravte hrebienok, oko a zobák. Z kúska cesta spravte 2 valčeky, ktoré spleťte. Žĺtok rozšľahajte, sliepočku ním potrite, prilepte hrebienok, oko a zobák. Potom ešte žĺtkom prilepte spletené valčeky okolo hniezda. Pečte v mierne vyhriatej rúre dozlatista. Sliepočku nechajte vychladnúť.

Z tvarohové hmoty vykrajujte za pomoci dvoch polievkových lyžíc vajíčka. Hniezdo v sliepočke posypte pistáciami a vložte do nej vajcia.

02.05.2006

Podobné recepty