Hovädzí biftek s horčicovou krustou

Potrebujeme:

4 plátky zo strednej časti hovädzej sviečkovej asi 4 cm vysoké, po cca 200-250 g, 4 lyžice olivového oleja, čerstvo mleté ​​alebo drvené korenie, soľ, 125 g anglickej slaniny na kocky, 2 jarné cibuľky, 50 g strúhaného syra alebo striedka zo 4 silnejších krajcov bieleho chleba či pečiva, 4 vrchovaté lyžice nasekaných byliniek (tymián, oregano, rozmarín a pod)

Ako na to:

Plátky zo sviečkovej roztlačíme na dlani a vytvarujeme ich späť do pôvodného tvaru a výšky. Mäso okoreníme, potrieme časťou oleja a necháme v chlade odležať asi hodinu. Predhrejeme rúru na 200 °C.
V panvici na lyžici oleja rozškvaríme nadrobno pokrájanú anglickú slaninu, pridáme najemno pokrájanú cibuľku a necháme ju zosklovatieť. Stiahneme z ohňa a vmiešame strúhanku alebo nastrúhanú striedku chleba, horčicu, posekané bylinky a podľa chuti osolíme, prípadne okoreníme.
V panvici rozpálime zvyšný olej a sprudka na ňom opečieme zo všetkých strán odležané bifteky. Opečené mäso preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, pokryjeme pripravenou horčicovou zmesou a pečieme v predhriatej rúre asi 10-15 minút. Doba pečenia závisí na výške mäsa a stupni prepečenosti, ktorého chceme dosiahnuť.
Mäso preložíme na nahriate taniere a necháme pár minút odpočinúť. Podávame s rôzne upravenými zemiakmi a čerstvou aj tepelne upravenou zeleninou.

13.10.2011

Podobné recepty