Bylinkovo-mandľové kuracie závitky

Potrebujeme:

4 kuracie prsia, 50-60 g ošúpaných a nahrubo sekaných mandlí, 120 g zmäknutého masla, čerstvé bylinky podľa chuti: šalvia, rozmarín, estragón, cesnak + šafran, ligurček, bazalka, trebuľka, majorán, yzop atď., rozšľahané vajce, štipka strúhaného muškátového orieška, polohrubá múka na obalenie, soľ, korenie, kto chce pridá na zapekanie trochu smotany
ak chceme obaliť: múka, vajce, strúhanka, olej na vyprážanie

Ako na to:

Kuracie prsia opatrne naklepeme, aby sme neporušili štruktúru mäsa. Mandle opražíme a necháme vychladnúť. Do zmäknutého vyšľahaného masla vmiešame bylinky podľa svojej chuti, štipku soli, korenia a opražené nahrubo sekané mandle. Urobíme 4 valčeky, zabalíme do alobalu a necháme v mrazničke stuhnúť.
Naklepané kuracie rezne potrieme rozšľahaným vajcom, mierne osolíme, posypeme štipkou muškátového orieška, vložíme zmrazený kúsok bylinkového masla a stočíme do závitku. Zaistíme kuchynskou sponou alebo oviažeme potravinárskym povrazom a obalíme v polohrubej múke. Rozpustíme maslo s olejom, rozpálime a závitky prudko opečieme. Vložíme do zapekacej misky, podlejeme trochou oleja z restovania, horúcou vodou a dáme do vopred rozpálenej rúry zapiecť, najprv s pokrievkou a dopekáme bez pokrievky. V polovici pečenia môžeme podliať smotanou.
Kto sa rozhodne pre druhú verziu, závitky obalí v trojobale a opečiem vo vysokej vrstve oleja.

Príloha: zemiaky na všetky spôsoby, zeleninové šaláty

14.09.2011

Podobné recepty