Pikantná roštenka

Potrebujeme:

500-600 g roštenky, hrubá múka, soľ, mleté čierne korenie, 30 g slaniny, sardelová pasta, 3 lyžice oleja, 50 g masti, 50 g zeleru, 40 cibule, 3 zrnká nového korenia, 1 bobkový list, 20 g hladkej múky, voda

Ako na to:

Dobre odležanú, umytú roštenku (nízky chrbát) pokrájame na rezne hrubé asi 1 cm, ktoré naklepeme, popreťahujeme hrubšími pásikmi slaniny, osolíme a trochu posypeme korením.
Z jednej strany potrieme sardelovou upastou a z druhej strany posypeme hrubou múkou. Pripravené roštenky prudko opražíme na oleji (najprv z pomúčenej strany), potom obrátime a pridáme pokrájanú cibuľu, zeler, nové korenie a bobkový list.
Keď sa mäso opraží aj z druhej strany, pridáme masť, trochu podlejeme horúcou vodou a prikryté dusíme. Počas dusenia občas obrátime a podľa potreby podlejeme vývarom z kostí alebo horúcou vodou. Mäkké roštenky vyberieme a odložíme tak, aby nevychladli.
Do vypečenej šťavy pridáme múku, opražíme, zalejeme horúcou vodou, povaríme, precedíme a pretlačíme. Mäso poukladáme na teplú misku, polejeme trochou omáčky a zvyšnú omáčku nalejeme do osobitnej misky. Podávame so zemiakmi alebo s dusenou ryžou a s hlávkovým alebo iným šalátom.

29.06.2011

Podobné recepty