Ražniči

Potrebujeme:

800 g bravčového mäsa zo stehna, pliecka alebo karé, soľ, mleté čierne korenie, 2-3 cibule, 100-150 g slaniny, 1 kg zemiakov, rajčiaky, zelená paprika, olej na vymastenie pekáča

Ako na to:

Dobre odležané mäso umyjeme, pokrájame na hrubšie rezne, naklepeme a potom z nich nakrájame kúsky dlhé a široké asi 3-4 cm. Slaninu pokrájame na veľké tenké plátky vo veľkosti mäsa, cibuľu a rajčiaky na tenšie kolieska, očistené, umyté zemiaky na hrubšie kolieska a zelanú papriku na štvorčeky.
Na kovovú ihlicu striedavo napichujeme pripravené kúsky, dáme na dobre vymastený pekáč, osolíme, okoreníme, trochu pokvapkáme olejom, podlejeme malým množstvom vody a v rúre pomaly pečieme. Raz pozorne obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
Tip: Mäso na ražni je oveľa chutnejšie, keď ho naklepeme a na niekoľko dní naložíme do hrnčeka vrstvovite s cibuľou, soľou a korením. Pred dopečením naloženú cibuľu odstránime a nahradíme ju čerstvou.
Najchutnejšie ražniči je grilované, pričom ho počas grilovania potierame rozpusteou masťou alebo olejom, aby bolo šťavnaté.

27.04.2011

Podobné recepty