Koložvárska kapusta

Potrebujeme:

500 g mleté bravčové mäso alebo 2 veľké konzervy meátu (popučíme vidličkou), 700 g kvasená kapusta, 350 g ryža, 250 g smotana kyslá, 2 ks cibuľa, 2 ks cesnak, olej, soľ, rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie

Ako na to:

Mleté mäso alebo popučený meát osolíme a pridáme rascu. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, speníme a pridáme mäso alebo meat, ktoré narýchlo opražíme a následne podusíme (meat nedusíme). Ku koncu dusenia primiešame pretlačený cesnak.
Kvasenú kapustu precedíme a narežeme na menšie kúsky. V druhom hrnci si na oleji speníme cibuľu s mletou červenou paprikou, pridáme kapustu, trocha podlejeme vodou, mierne osolíme, okoreníme a krátko podusíme.
Ryžu opražíme na oleji, osolíme, podlejeme vodou a uvaríme takmer domäkka. Pekáč si mierne naolejujeme, navrstvíme polovicu podusenej kapusty, na kapustu navrstvíme mäso zmiešané s ryžou a znova navrstvíme kapustu. Celé prelejeme kyslou smotanou zmiešanou s lyžičkou mletej červenej papriky.
Pečieme v rúre na 200°C prikryté alobalom asi 20-30 minút, potom odokryjeme a necháme ešte asi 25 minút dopiecť.
Doporučené prílohy: Chlieb, varené zemiaky.

Tip: Na mäsovú zmes môžeme pre výraznejšiu chuť pridať aj 1-2 na kolieska nakrájané klobásky.

11.02.2011 | autor:

Podobné recepty