Sambar

Potrebujeme:

1,4 l vody, 3 PL rastl.oleja, 3 ČL soli, 1 ČL semienok čiernej horčice, 250 g zeleného lúpaného hrachu, 1½ ČL mletého indického kmínu, 2 ČL mletého koriandru, 1½ ČL kajenského čili alebo 2 nakrájané čerstvé čili, 675 g zeleniny (baklažán, mrkva, rajčiny, zelená fazuľa al. tekvica), 1 ČL kurkumy, 50 g tamarindu, 4 PL mletého kokosu

Ako na to:

Začnite zohrievaním slanej vody k varu. Hrach preberte, premyte a nechajte oschnúť. Vhoďte ho do vriacej vody a odkrytý varte 10 minút. Odstraňujte prípadnú penu a slupky hrachu, ktoré sa hromadia na povrchu. Potom hrniec prikryte a za občasného miešania varte na strednom plameni 15 až 20 minút. Hrach by mal zmäknúť, ale nemal by sa rozvariť.
Kým sa hrach varí, omyte a nakrájajte zeleninu na malé kocky. V malom množstve vody povarte tamarind a vymačkajte z neho šťavu (na 225 g tamarindu 250 ml vody). Ak tamarind nemáte, môžete jeho príchuť nahradit zmesou citrónovej šťavy a hnedého cukru (cca 6-8 ČL hnedého cukru + šťava z ½ citróna).
V panvici rozohrejte olej a smažte horčičné semienka. Keď sa prestanú lupať, pridajte práškové korenie, niekoľko sekúnd smažte, a potom pridajte zeleninu (baklažán sa musí predtým povariť). Smažte ešte ďalších 10 až 15 minút, pokiaľ všetka zelenina nezíska svetlohnedú farbu. Potom pridajte strúhaný kokos a smažte ďalšie 2 minúty.
Tú dobu by mal byť hrach hotový. Zeleninu a tamarindový extrakt nalejte do hrachu a dobre zamiešajte. Zoslabte oheň a varte odkryté, pokiaľ hrach nie je úplne rozvarený a hustý a zelenina mäkká.

18.02.2010 | autor:

Podobné recepty