Nórsky losos

Potrebujeme:

1 plát lososa, nové zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, celú rascu, čerstvý alebo sušený tymián, korenie piffi alebo ak nie je tak korenie na grilovanie, zeleninu na grilovanie a to mrkvu, šampiňóny, strukové fazule, karfiol, brokolicu, hrášok, ďalej kôpor, mlieko, múku, olej, cukor, ocot

Ako na to:

Lososa si umyjeme, potom ho poriadne vysušíme utierkou, trochu osolíme a posypeme tymiánom z jednej aj druhej strany. Najlepší je losos s kožou. Necháme asi pol hodiny odstáť a dáme piecť zhruba na 35 min. do rúry pri teplote 180-200 C.
Prejdeme na omáčku. Je to klasická kôprová omáčka. Urobíme si zátrepku z oleja a múky, potom pridáme mlieko a osolíme. Postupne pridávame kôpor každý podľa chuti. Keď sa to začne variť a bude to dosť husté odstavíme, dochutíme cukrom a octom.
Grilovanú zeleninu pripravíme v panvici na oleji a pridáme piffi korenie alebo, keď nie je grilovacie korenie premiešame, zakryjeme a necháme trochu podusiť a odstavíme.
Nové zemiaky si uvaríme celé (musia byť malinké), keď sa uvaria tak vylejeme vodu osolíme ich, pridáme rascu a zalejeme olejom a premiešame.
Postupne servírujeme na tanieri zemiaky s kúskom lososa, pridanej zeleniny a zaliate kôprovou omáčkou. Výborná kombinácia. Je to originál Nórsky recept.

20.01.2010

Podobné recepty