Bobaľky

Potrebujeme:

Cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 KL soli, 2 PL cukru, 2 PL bravčovej masti, 1,5 dcl mliek
Kvások: 0,5 l mlieka, 1 droždie, 5 PL múky odobrať do kvásku, 2 ČL cukru
Na upečené bobaľky maslo 200 g. A podľa chuti – kyslú kapustu, mak alebo orechy

Ako na to:

Urobíme si kvások – do vlažného mlieka rozdrvíme droždie, pridáme múku, cukor a vidličkou vyšľaháme. Necháme odstáť 10 minút.
Do misy dáme múku, soľ, cukor, vykysnutý kvások, masť a mlieko. Ak miesime ručne, tak dovtedy, kým sa na ruka od cesta očistí - nelepí sa. Vymiesené cesto posypeme múkou a necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste 30 minút.
Vykysnuté cesto dáme na pomučenú dosku a vykrajujeme si z neho bochníky. Z bochníkov robíme šúľance a tie krájame asi tak v hrúbke prsta. Poukladáme natesno na vymastený plech. Na plechu necháme 5 minút postáť a dáme upiecť do rúry nahriatej na 250°C. Hotových máme asi tak 1200 g bobaľok.
Bobaľky môžeme robiť na rôzne spôsoby - slanú aj sladkú verziu. Slané napr. s opraženou kyslou kapustou alebo tvarohom, sladké s makom, orechami.
Postup: 500 g bobaľok zaparíme vriacou vodou (cca 2-3 l vody). Miešame ich, aby zmäkli. Precedíme, polejeme prepraženým maslom. Tip: Dobre chutia iba osolené, mastené maslom bez iných ingrediencií ako príloha ku kapustnici, namiesto chleba alebo koláča, nie ako samostatný chod.

29.12.2009

Podobné recepty