Hovädzia polievka s opraženými syrovými haluškami

Potrebujeme:

1 malú mrkvu, 300 g mrazeného hrášku, 1 lyžicu masla, pažítku na ozdobenie, soľ a korenie podľa chuti, 2 kocky hovädzieho bujónu, 2 lyžice masla, 75 g hladkej múky, 2 vajcia, 100 g plesnivého syra, trocha posekanej petržlenovej vňate, masť na vyprážanie

Ako na to:

Do kastrólika nalejeme 100 ml vody, pridáme maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a miešame, až kým sa z cesta nevytvorí hladká hmota. Miešame ju ešte asi dve minúty, kým sa nezačne lepiť. Cesto dáme do misy a postupne primiešame vajíčka, osolíme, jemne okoreníme, pridáme posekanú petržlenovú vňať, nahrubo postrúhaný syr a poriadne pomiešame.
Dvoma lyžičkami vyformujeme z cesta halušky a na rozpálenej masti ich opečieme dozlata. Vyberieme ich a poukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočnej mastnoty.
Mrkvu pokrájame na malé rezančeky, opražíme na masle a zalejeme litrom vody. Vodu necháme zovrieť, rozdrobíme do nej bujón, premiešame, pridáme hrášok a necháme chvíľku variť.
Opečené halušky naložíme do tanierov a zalejeme horúcou polievkou so zeleninou. Polievku nakoniec ozdobíme posekanou pažítkou.

05.04.2009

Podobné recepty