Vianočná kapustnica

Potrebujeme:

1,5 kg (1 ks) údeného bravčového kolena, 1,5 kg (1 ks) údeného bravčového rebra, 4 ks údených domácich klobás, 0,1 kg sušených hríbov, 3 kg kyslej kapusty, 1 celú umytú neošúpanú cibuľu a cesnak, 75 g červenej mletej papriky, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, drvenú rascu, soľ

Ako na to:

S varením začíname 2-3 dni pred Vianocami.
Do 10 litrového hrnca dáme veľmi pomaly variť údené koleno, rebro, všetky koreniny okrem papriky a cibuľu s cesnakom. Varíme 4-6 hodín na najnižšom možnom stupni. Môžeme pridať aj paradajku (vraj uvoľňuje viac výživných látok z kostí).
Vyberieme mäso, oberieme a asi 1 misku pekného chudého mäsa odložíme do chladničky. Zvyšok zjeme s chrenom, horčicou a pod.
Vývar scedíme, prepasírujeme rozvarený cesnak s cibuľou a pridáme kapustu-podľa vlastnej chuti môžeme prepláchnuť vodou alebo aspoň zliať kyslú vodu, aby sme dosiahli požadovanú kyslosť polievky. Dolejeme čistou vodou na požadovanú hustotu a varíme aspoň 2 hodiny.
Teraz je čas na solenie. Mäso a kapusta pustili soľ, takže normálnu soľ pridáme podľa chuti a potom odstavíme do chladu. Potom dáme polievku znovu variť (väčšinou to je až na druhý, alebo aj tretí deň). Pridáme papriku, celé klobásy a varíme aspoň hodinu. Klobásy vyberieme, dve z nich nakrájame na kolieska a pridáme k mäsu v miske. Zvyšné dve zjeme s chrenom, horčicou a pod. Odstavíme do chladu.
V deň podávania dáme variť polievku s vopred vo vode namočenými hríbmi. Varíme asi hodinu. Pridáme mäso a klobásu z misky, zamiešame a preložíme do polievkovej misy (ak máme). Môžeme dochutiť kyslou smotanou.

24.12.2008 | autor:

Podobné recepty