Čokoládová roláda s pomarančovým krémom

Potrebujeme:

Na zdobenie: 2,5 dcl šľahačky, 3 PL kryštálového cukru, pomarančové želé cukríky, 50 g strúhanej čokolády
Krém: 3 žĺtka, 80 g cukru, 10 cl pomarančovej šťavy, PL pomarančového likéru, postrúhaná kôra z pomaranča, 8 plátkov želatíny alebo 12-15 g práškovej, 2,5 dcl smotany na šľahanie
Cesto: 3 vajcia, 80 g čokolády, 100 g práškového cukru a KL na posypanie, 100 g polohrubej múky, KL kypriaceho prášku do pečiva

Ako na to:

Čokoládu s maslom rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli. Žĺtka vymiešame s cukrom a do zmesi pridávame striedavo roztopenú čokoládu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme do cesta, ktoré potom vylejeme na pomastený a múkou vysypaný plech. Upečieme v predhriatej teplej rúre.
Trochu vychladnuté cesto vyklopíme na vlhkú utierku posypanú práškovým cukrom. Prikryjeme pergamenovým papierom, zrolujeme ho spolu s utierkou i papierom a necháme vychladnúť.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom, pomarančovou šťavou, likérom a postrúhanou pomarančovou kôrou. Zapracujeme želatínu, ktorú sme vopred namočili do studenej vody a roztopili s 2 lyžicami vody na miernom ohni.
Smotanu na šľahanie ušľaháme a opatrne ju zmiešame s pripravenou zmesou. Krémom naplníme cesto, znovu ho zrolujeme a dáme na 3 hodiny na chladné miesto. Opäť si pripravíme šľahačku, ale s kryštálovým cukrom a potrieme ňou vychladenú roládu. Ozdobíme kopčekmi šľahačky, postrúhanou čokoládou a kúskami pomarančového želé. Ihneď podávame.

14.12.2008

Podobné recepty