Maková štóla

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 50 g cukru, ¼ l vlažného mlieka, 2 vajcia, 150 g masla, 35 g olúpaných posekaných mandlí, 15 g olúpaných posekaných horkých mandlí, nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna, štipku soli, maslo na vymastenie plechu
Plnka: 250 g mletého maku, ½ l mlieka, balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, 1 PL zmäknutého masla, žĺtok, 100 g krupicového cukru

Potretie: 200 g práškového cukru., bielok., šťava z citróna., 2 PL opražených mandľových lupienkov

Ako na to:

Plech na pečenie vymastíme maslom. Múku preosejeme do misy. Z droždia, mlieka a cukru pripravíme kvások a nakysnutý pridáme k múke.
Vajcia, maslo, zvyšný cukor a mlieko, mandle soľ a citrónovú kôru pridáme do múky s kváskom, vymiesime hladké cesto a necháme ho na teplom mieste 40 minút nakysnúť. Z mlieka trochu odlejeme, ostatok uvaríme, pridáme zomletý mak, spolu zmiešame a necháme 10 minút odstáť.
Zvyšok mlieka rozmiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom, pridáme do maku, krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 1 cm, potrieme makovou plnkou a z oboch pozdĺžnych strán zvinieme do stredu.
Makovú štólu necháme kysnúť ešte 20 minút na plechu, potom upečieme v rúre vyhriatej na 220 C. Preosiaty práškový cukor vymiešame s bielkom a citrónovou šťavou na polevu. Ešte teplú makovú štólu potrieme polevou a posypeme oprženými mandľovými lupienkami.

19.12.2008

Podobné recepty