Múčnik s jablkami a hruškami

Potrebujeme:

150 g špaldovej múky, 100 g masla, 50 g kryšt.cukru, 1 vajce, ½ ČL soli
Plnka: 3 kyselkavé jablká, 3 hrušky, šťavu z 1 citróna, 200 ml kyslej smotany, 1 žĺtok, 1 PL kryšt.cukru, múku na posypanie dosky, maslo na vymastenie formy, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Z múky, masla, cukru, vajca a zo soli vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladu. Potom cesto na pomúčenej doske natenko rozváľkame, vyložíme ním vymastenú formu a vytlačíme ho do bokov.
Rúru vyhrejeme na 200 C. Smotanu vymiešame so žĺtkom a s cukrom. Umyté ovocie ošúpeme, rozpolíme, odstránime jadrovníky, nakrájame na mesiačiky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Ovocie na ceste cez seba ozdobne poukladáme. Formu vložíme do rúry a pečieme. Po 20 min koláč vyberieme a na ovocie rovnomerne rozdelíme pripravenú smotanovú zmes. Pečieme ďalších 20 až 25 min do zlatohneda. Hotový koláč necháme trošku vychladnúť, potom posypeme prášk.cukrom a servírujeme.

02.12.2008

Podobné recepty