Koláč s jablkami a so slivkami

Potrebujeme:

750 g jabĺk, 3 PL citrónovej šťavy, 4 vajcia, soľ, 150 g prášk.cukru, 100 g polohrubej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 600 g sliviek, 1 balíček červeného tortového želé, 4 lístky čírej želatíny, 200 ml čerešňovej šťavy, 300 g plnotučného jogurtu, 1 ČL ostrúhanej pomarančovej kôry, 4 PL pomarančovej šťavy, 2 PL pomarančového likéru, 400 ml smotany na šľahanie

Ako na to:

Polovicu jabĺk ošúpeme, nakrájame na 1 cm hrubé plátky, potom na kocky a okamžite ich pokvapkáme 2 PL citrónovej šťavy. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich dotuha so štipkou soli a 75 g cukru. Zľahka primiešame žĺtka.
Múku zmiešame s práškom do pečiva a preosejeme ju na vyšľahané bielka. Postupne primiešame na kocky nakrájané jablká. Formu vystelieme papierom na pečenie a cesto naň rovnomerne rozdelíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 C 25 až 30 min. Upečený korpus vyberieme z formy a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.
Zo sliviek odoberieme 500 g, očistíme ich, vykôstkujeme a nakrájame na pásiky. Korpus vodorovne prepolíme, spodnú časť vrátime do formy a obložíme slivkami. Tortové želé pripravíme s 25 g cukru a čerešňovou šťavou podľa návodu na obale. Pripraveným želé polejeme slivky a dáme na 30 min vychladnúť.
Plátky želatíny namočíme do studenej vody a smotanu vyšľaháme dotuha. Zmiešame pomarančovú šťavu a kôru, jogurt a 50 g cukru. Nasiaknutú želatínu vyžmýkame, rozpustíme v horúcom likéri a primiešame do jogurtu. Zmes odložíme do chladu, a keď začne rôsolovatieť, primiešame polovicu šľahačky.
Šľahačkovú zmes natrieme na stuhnuté želé, položíme na ňu druhú časť korpusu a tortu chladíme aspoň 3 hodiny. Bokom odložené jablká aj slivky umyjeme a pokrájame na plátky. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou. Stuhnutú tortu potrieme zo všetkých strán zvyšnou šľahačkou, ozdobíme ovocím a nakrájame na kúsky.

02.12.2008

Podobné recepty