Krémová torta s pistáciami

Potrebujeme:

Cesto: 100 g čokolády na varenie, 3 vajcia, 100 g kryšt.cukru, 2 PL rumu, 60 g hladkej múky, 60 g škrobovej múčky, 1 ČL prášku do pečiva
Krém a obloženie: 5 plátkov želatíny, 100 g kryšt.cukru, 500 ml mlieka, 1 balíček vanilkového pudingu, 300 ml šľahačkovej smotany, 4 hrušky, 300 ml bieleho vína, 40 g kryšt.cukru, 1 tyčinku škorice, 1 balíček tortového želé
Krokant: 60 g pistácií, 75 g kryšt.cukru

Ako na to:

Čokoládu nalámeme a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Vajcia, cukor a rum dáme do misy a šľahačom šľaháme minimálne 8 min, kým nie je zmes jemne nadýchaná. Múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva zmiešame. Rozpustenú čokoládu opatrne zmiešame s múčnou a vaječnou zmesou. Dáme do okrúhlej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 175 C približne 25 min. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
Želatínu namočíme do studenej vody. Medzitým dáme cukor do hrnca, za stáleho miešania necháme skaramelizovať a odstavíme.
Pudingový prášok rozmiešame s piatimi lyžicami mlieka. Zvyšné mlieko opatrne prilejeme ku karamelu a necháme prevariť. Pridáme rozmiešaný pudingový prášok a ešte raz krátko povaríme. Odstavíme a vmiešame vyžmýkanú želatínu. Hrniec postavíme do studenej vody a za stáleho miešania vychladíme.
Hrušky ošúpeme, rozpolíme a zbavíme jadierok. Prevaríme víno s cukrom a so škoricou. Pridáme hrušky a varíme 3 až 4 minúty. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Šľahačku vyšľaháme dotuha. Vychladnuté hrušky vejárovito narežeme. Karamelový puding rozšľaháme ručným šľahačom a zapracujeme doň šľahačku.
Okolo korpusu obopneme bočnú stenu formy a nalejeme krém. Naň poukladáme hrušky. Tortové želé rozpustíme v 4 PL vody. Víno, v ktorom sa varili hrušky, prevaríme, odstavíme a za stáleho miešanie prilejeme želé. Necháme prevrieť a zmes nalejeme na hrušky. Dáme najmenej na 2 hodiny vychladnúť.
Pistácie nasekáme, cukor skaramelizujeme. Pistácie rozprestrieme na papier na pečenie a polejeme karamelom. Necháme vychladnúť. Z torty odstánime bočnú stenu formy, z bokov tortu ozdobíme nasekanými pistáciami a karamelom.

02.12.2008

Podobné recepty