Plnené buchtičky zo zemiakového cesta

Potrebujeme:

500 g zemiakov, 1 vajce, 150 g hrubej múky, 1 prášok do pečiva, soľ, mleté biele korenie, strúhaný muškátový oriešok, tuk na vymazanie pekáča
Plnka: 175 g jemne mletého mäsa (bravčového, kuracieho, sójového, salámy, údeného), 1 cibuľu, 50 g strúhaného syra, 5 PL smotany
Omáčka: 800 g sterilizovaných paradajok, 100 ml zeleninového vývaru, 1 PL masla alebo rastlinného tuku, 1 cibuľu, zväzok petržlenovej vňate

Ako na to:

Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme. Pridáme vajce a múku s práškom do pečiva. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok. Rýchlo vypracujeme cesto. Urobíme asi 8 kúskov.
Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku plnky. Na plnku nakrájame na drobno cibuľu. Polovicu premiešame s mäsovou zmesou, soľou a mletým korením.
Vytvoríme si valčeky (koľko máme „buchtičiek“ z cesta, toľko valčekov mäsovej zmesi), vložíme mäsovú plnku a urobíme buchtičku.
Buchtičky vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, tesne vedľa seba, spojenou časťou dolu. Vrch a boky pomastíme.
V predhriatej rúre upečieme.
Asi 10 min pred dopečením potrieme smotanou, posypeme strúhaným syrom a dopečieme dozlatova.
Na omáčku podusíme druhú polovicu opraženej cibule, keď zosklovatie, pridáme roztlačené paradajky aj s trochou nálevu, vývar a uvaríme hustejšiu omáčku.
Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme korením a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

17.11.2008

Podobné recepty