Gaštanová roláda

Potrebujeme:

3 vajcia, 3 lyžice horúcej vody, 150 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g polohrubej múky, 50 g maizeny, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva, 50 g práškového cukru
Plnka: 6 plátkov želatíny, 200 g uvarených a očistených gaštanov, 250 g mrazeného gaštanového pyré, 3 lyžice rumu, 1 vanilínový cukor, 15 g kakaa, 500 ml smotany na šľahanie, 50 g čokolády na varenie, 30 g stuženého pokrmového tuku

Ako na to:

Celé vajcia vyšľaháme s vodou, prisypeme kryštálový a vanilínový cukor a ešte 2 minúty šľaháme. Preosiatu múku zmiešame s maizenou a kypriacim práškom a zľahka vmiešame do vaječnej peny.
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 10-15 min. Upečenú piškótu posypeme práškovým cukrom, vyklopíme na vlhkú utierku a zvinieme do rolády.
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme, potrieme dvoma tretinami plnky, opäť zvinieme, vrch potrieme a ozdobíme zvyšnou plnkou a gaštanmi namočenými v rozpustenej čokoláde.
Plnka: Želatínu namočíme na 20 minút do 200 ml studenej vody. Potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu, vložíme ju do hrnčeka a pomaly na miernom ohni rozpustíme. Z uvarených gaštanov odložíme 12 kúskov na zdobenie. Zvyšné gaštany rozmixujeme s rozmrazeným gaštanovým pyré, rumom, vanilínovým cukrom a kakaom. Želatínu zmiešame s 2 lyžicami šľahačky, pridáme do plnky spolu so zvyšnou šľahačkou a zľahka premiešame.
Povrch: Čokoládu rozpustíme s tukom, namočíme do nej odložené gaštany a na kuchynskej mriežke necháme usušiť.

30.11.2008

Podobné recepty