Jablkové maslové rezy

Potrebujeme:

300 g hladkej múky špeciál, ½ vrecúška prášku do pečiva, 120 g masla, 100 g práškového cukru, 2 vajcia ( 1 do cesta a 1 na potretie)
Plnka: 1 kg očistených jabĺk, 200 g kryštálového cukru (môže byť aj menej, ak sú jablká sladké), 1 KL mletej škorice

Ako na to:

Do múky vmiešame prášok do pečiva, pridáme maslo, cukor a vajce a rýchlo spracujeme hladké cesto–na doske. Rozdelíme ho na 2 rovnaké diely.
Na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme najprv jeden diel, pomocou valčeka prenesieme na plech–okraje by mali byť zdvihnuté, natrieme plnkou a prikryjeme druhým rozvaľkaným dielom.
Vrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a v dobre vyhriatej rúre upečieme dozlatova.
Vychladnutý koláč pokrájame na úhľadné rezy a posypeme zmesou práškového a vanilínového cukru.
Plnka: Jablká očistíme, umyjeme, postrúhame, zasypeme cukrom a udusíme. Plnku ešte posypeme škoricou, premiešame a necháme vychladnúť.
Tip: Z rovnakého cesta môžeme upiecť koláč tak, že z cesta oddelíme 1/3. 2/3 cesta rozvaľkáme a dáme na plech, na vrch poukladáme na husto plátky jabĺk (nie udusené), posypeme cukrom a škoricou a z odloženej 1/3 cesta urobíme mriežku. Potom upečieme.

13.11.2008

Podobné recepty