Sladké jedlá

Maslové rožky

Na doske spracujeme maslo, múku, mlieko, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade 12 hodín odležať. Potom cesto vygúľame a pokrájame na rovnaké kúsky. Z každého kúska vyformujeme...

Zapekané jablká

Jablká očistíme, stred vydlabeme, vložíme ich do hrnca, podlejeme vodou a dusíme 10 minút. Potom ich preložíme na menší vymastený plech a naplníme pomletými orechmi premiešanými s džemom....

Čerešňové knedle

V šupke uvarené zemiaky olúpeme a pretlačíme alebo jemne nastrúhame. Pridáme múku, soľ, vajce a vypracujeme cesto, ktoré na doske vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pokrájame na rovnaké štvorce,...

Orieškové šišky

Tobolku vanilky pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme dreň. Maslo, cukor, žĺtka, vanilkovú dreň a soľ zmiesime na doske, pridáme preosiatu múku, lieskové oriešky a vypracujeme krehké cesto. Zabalíme...

Program.sk

Jahodové knedlíčky

Do vriaceho mlieka, do ktorého sme pridali maslo a soľ, postupne vysypeme krupicu, aby vznikla hustejšia kaša. Miešame, kým sa neodlepuje od hrnca a necháme vychladnúť. Do kaše vmiešame žĺtok....

Vyprážané jablká

Jablká olúpeme, vykrojíme z nich jadrovník, pokrájame na hrubšie kolieska, posypeme škoricovým cukrom a necháme chvíľu postáť. V bielom víne alebo v mlieku rozmiešame vajcia, soľ, múku...

Citrónový nákyp

Do nádoby dáme cukor, žĺtka, šťavu z polovice citróna a postrúhanú citrónovú kôru, celú zmes miešame 20 minút. Pridáme strúhanku, krupicovú múku a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh....

Šúľance s makom

Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a postrúhame najemno. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta sformujeme na pomúčenej doske menšie šúľance a tie potom varíme vo vriacej...

Parené buchty s orechmi

Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie, zalejeme ho vlažným mliekom rozmiešaným s cukrom a necháme vykysnúť. Potom pridáme...

Dukátové buchtičky

Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Múku preosejeme, premiešame so soľou a s cukrom, pridáme vykysnutý kvások, žĺtka, postrúhané maslo a vypracujeme...

Strany 1234567...40