Kurča s pomarančmi

Potrebujeme:

1 kurča, 5-6 pomarančov, 2 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 3 PL masla alebo margarínu, vrecúško mletých mandlí, ½ čajovej šálky hrozienok, na špic noža zázvor, mleté klinčeky, šafran, 1 šálku vody alebo bieleho vína, soľ, čierne korenie

Ako na to:

Dobre očistené a umyté kurča natrieme pomocou pierka rozpusteným maslom, do ktorého sme najprv zamiešali soľ, čierne korenie a klinčeky. Takto pripravené kurča dáme do vopred zohriatej rúry a
pri teplote 200 C pečieme asi 15 minút.
Umyté hrozienka obaríme vrelou vodou a dáme pučať. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobné kocky. Zvyšok masla alebo margarínu dáme do panvice a udusíme cibuľu s cesnakom do zlatista.
Zalejeme šťavou z troch pomarančov, pridáme 1 šálku vody alebo bieleho vína, šafranom zafarbíme do zlatista a zohrejeme. Pridáme odkvapkané a osušené hrozienka a mleté mandle a dáme šťavu zovrieť.
Kurča, ktoré sa pečie alebo griluje, polievame počas ďalších 15-20 minút touto šťavou. Grilované kurča položíme na misu, obložíme zvyškom pomarančov narezaných na kolieska. Podávame s ryžou a hlávkovým šalátom.

25.12.2008

Podobné recepty