Moriak s mandľovou plnkou

Potrebujeme:

1 moriak cca 3 kg, 75 g masla, sladkú papriku, 1 citrón
Plnka: 50 g prerastanej slaniny, 2 nakrájané cibule, zväzok petržlenu, pokrájanú morčaciu pečeň, 4 plátky na kocky nakrájaného toastoveho chleba (alebo iné biele pečivo), 100 g posekaných mandlí, 50 g hrozienok, 1 väčšie jablko (bez šupky a jadier), 1/3 šálky mlieka, 2 vajíčka, tymián, rozmarín (alebo lyžičku majoránky namiesto oboch korenín), trochu soli

Ako na to:

Moriaka umyjeme, osušíme, zvonka i zvnútra okoreníme a osolíme. Naplníme pripravenou plnkou, zvyšok plnky môžeme vložiť pod kožu alebo do krku. Otvor zašijeme, položíme na plech, pomažeme citrónovou šťavou a paprikou rozpustenou v masle.
Zakryjeme alobalom, pečieme v rúre pri teplote 170° cca 3 hod. Posledných 45 min. alobal odkryjeme a položíme na plech vydlabané jablká (aj so šupkou), do otvoru vložíme pikantnú ovocnú omáčku alebo brusnicový kompót.
Vhodné je podávať s dusenou červenou kapustou a zemiakovo-krupicovou knedľou (vtedy nedávame jablká).
Plnka: Prerastenú slaninu nakrájame na kocky a opražíme. Pridáme 2 nakrájané cibule, zväzok petržlenu, pokrájanú morčaciu pečeň a opražíme. 4 plátky na kocky nakrájaného toastoveho chleba opražíme a spolu so 100 g posekaných mandlí, 50 g hrozienok, 1 väčším jablkom nakrájaným na kocky pridáme k základu. Pridáme 1/3 šálky mlieka, 2 vajíčka, tymián, rozmarín a trochu soli.

06.03.2009

Podobné recepty