Pomarančová torta

Potrebujeme:

6 vajec, 250 g práškového cukru, 1 pomaranč, 200 g hrubej múky, tuk a hrubú múku, na vysypanie formy
Plnka: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 3 žĺtka, 1 pomaranč, 100 g olúpaných mandlí, 2 lyžice rumu, 1 pomaranč na ozdobenie, 30 g mandľových lupienkov

Ako na to:

Cesto: 2 celé vajcia a 4 žĺtka vymiešame do peny s práškovým cukrom. Pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča.
Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo primiešame do cesta s preosiatou hrubou múkou.
Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nalejeme cesto a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme 3 žĺtka, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané pomleté mandle a rum. Dobre premiešame.
Upečené cesto necháme vychladnúť, potom rozrežeme na polovicu a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Jeden plát cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj vrch a boky torty potrieme plnkou.
Tortu dozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mandľovými lupienkami.

13.01.2009

Podobné recepty