Jablkovo-hruškový koláč s marcipánom

Potrebujeme:

250 g a 1 PL mäkkého masla, 200 g práškového cukru, 500 g hladkej múky, 4 vajcia, štipku soli
Plnka: 6 kyslejších jabĺk, 3 hrušky, 100 g marcipánu, 100 g hnedého cukru, 100 g hrozienok, šťavu a nastrúhanú kôru z pomaranča, 250 ml smotany na šľahanie

Ako na to:

Do veľkej misy dáme 250 g masla, práškový cukor, preosiatu múku, 4 vajcia a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš tuhé, pridáme niekoľko lyžíc mlieka.
Misu s cestom prikryjeme a na hodinu odložíme do chladničky. Jablká a hrušky olúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame na osminky. Marcipán pokrájame na malé kúsky.
Kúsky ovocia a marcipánu zmiešame vo veľkej miske s cukrom, hrozienkami, pomarančovou šťavou a nastrúhanou kôrou.Tortovú formu vymažeme lyžicou masla.
Dve tretiny cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom približne 30 cm. Cesto dáme do formy, pričom dookola vytvoríme 3 až 4 cm okraj. Ovocno-marcipánovú plnku rozotrieme na cesto vo forme. Zvyšok cesta vyvaľkáme do kruhu, ktorý ako pokrievku preložíme na plnku. Mierne pritlačíme.
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 40 minút. Upečený koláč necháme ešte 20 minút vo vypnutej rúre, a až potom ho vyberieme. Podávame ešte teplý s hustou šľahačkou.

29.12.2008

Podobné recepty