Zemiakové pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky 450 g uvarených vychladnutých zemiakov 120 g masla 1 vajce 300 ml mlieka 20 g čerstvého droždia 100 ml oleja soľ Na potretie: 1 vajce soľ sezamové semiačka celá rasca

Ako na to:

Najprv si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme soľ, trochu cukru a na teplom mieste necháme nakysnúť. Potom dáme kvások do misky spolu s celým vajcom, hladkou múkou a so soľou. Prilejeme olej a vypracujeme vláčne cesto.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Postrúhame naň polovicu masla a zemiakov. Preložíme ho a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste.
Nakysnuté cesto znova rozvaľkáme a postrúhame naň zvyšnú časť masla so zemiakmi. Znova preložíme a odložíme na teplé miesto na 15 až 20 minút.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme ďalej od seba na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme soľou, celou rascou, sezamovými semiačkami a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 40 minút pri teplote 180 °C.

27.12.2008

Podobné recepty