Lievance

Potrebujeme:

0,5 litra vlažného mlieka, tri vajcia, vanilkový cukor, hladkú múku, pol kocky droždia, jednu vaničku tvarohu, práškový cukor, Nutelu alebo podobný čokoládovo-orieškový krém, jahodový kompót, olej na vyprážanie

Ako na to:

Najprv si pripravíme cesto na lievance. Do väčšej misy rozbijeme tri vajcia, pridáme pol balíčka vanilínového cukru, pol litra vlažného mlieka, dve lyžice práškového cukru, pol kocky droždia a približne 30 dekov hladkej múky. Všetko spolu vymiešame metličkou na hladkú hmotu bez hrčiek. Mala by byť určite hustejšia ako cesto na palacinky, ale redšia ako kysnuté cesto. Ak je hmota riedka pridáme múku ak je hustá pridáme mlieko.
Cesto v mise zakryjeme a necháme nakysnúť. Zatiaľ si pripravíme tvaroh. Vymiešame ho s druhou polovicou vanilínového cukru, dvoma lyžicami práškového cukru a s kôrou z pol citróna na hladkú hmotu. Najjednoduchšie je použiť krémové odtučnené tvarohy. Ak máte klasický hrudkovitý tvaroh budete potrebovať aj lyžicu smotany či mlieka a možno aj mixér. Vymiešaný tvaroh by mal byť celkom hladký a pritom hustý.
Otvoríme jahodový kompót a zlejeme šťavu. Cesto na lievance už medzi tým vykyslo. Z vykysnutého cesta na panvici, alebo na lievanečníku vyprážame na horúcom oleji lievance. Do zlatova z oboch strán. Ukladáme ich na servítku, ktorá z nich vysaje prebytočný olej a ešte horúce ich z jednej strany natierame Nutelou.
ymiešaný tvaroh prenesieme do zdobiaceho sáčku alebo rúrky s hviezdicovým hrotom. Na stuhnutú Nutelu nastriekame koliesko tvarohu. Do stredu každého kolieska umiestnime odkvapkanú jahodu.

06.11.2008

Podobné recepty