Pečená zelenina s cesnakom

Potrebujeme:

450 g tekvice, 2 červené cibule, 350 g mrkvy, 350 g okrúhlice alebo bielej reďkovky, 450 g zemiakov, 25 g masla, 5 PL olivového oleja, 1 KL rasce, 6 strúčikov cesnaku, 1 ČL hrubozrnnej soli, mleté čierne korenie, viazaničku bazalky, 1 PL olivového oleja

Ako na to:

Cibuľu olúpeme a nakrájame na osminky. Tekvicu, mrkvu, okrúhlicu (kvaku) a zemiaky olúpeme a pokrájame na väčšie kúsky. Vo väčšej miske všetko dobre premiešame. Rozpustíme maslo a spolu s olivovým olejom ho nalejeme na zeleninu. Opäť premiešame, aby sa zelenina obalila olejom.
Pridáme lyžičku rasce a zeleninovú zmes poriadne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Strúčiky cesnaku zbavíme nečistôt a neolúpané pridáme k zelenine.
Všetko nasypeme do hlbokého plechu, vložíme do horúcej rúry a pečieme približne 50 minút. Bazalkové lístky umyjeme, necháme odkvapkať, prípadne ešte osušíme.
V malej panvici zohrejeme 1 lyžicu olivového oleja, lístky bazalky na ňom zľahka opečieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Upečenú zeleninu posypeme opraženou bazalkou. Vhodnou prílohou je bageta.

07.12.2008

Podobné recepty