Tvarožný zázrak

Potrebujeme:

60 g polohrubej múky, 20 g maizeny, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 2 vajcia, 100 g práškového cukru, 1 PL oleja, 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy, šľahačku na ozdobenie
Plnka: 6 plátkov želatíny, 500 g jemného nízkotučného tvarohu, 350 g smotany na šľahanie, 200 g práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry

Ako na to:

Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej.
Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmiešanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov, opatrne premiešavame.
Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180°C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.
Plnka: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli.
Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou.
Pridáme želatínu, premiešame, a potom zľahka vmiešame šľahačku.
Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty.
Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku.
Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.

07.12.2008

Podobné recepty