Rumový koláč s pomarančmi

Potrebujeme:

Cesto: ½ kocky droždia, 350 g hladkej múky, 125 ml mlieka, 70 g masla, 70 g kryšt.cukru, 4 vajíčka, 2 pomaranče, štipku soli
Poleva: 75 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu, 50 ml rumu, 40 g kryšt.cukru
Ozdoba: 250 ml smotany na šľahanie, 50 g čokoládovej polevy, 2 pomaranče

Ako na to:

Vyššiu koláčovú formu vymastíme maslom. Predhrejeme rúru na 180 C.
Do preosiatej múky pridáme soľ, cukor, strúhanú kôru pomaranča a premiešame. Urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie, vlejeme vlažné mlieko, tuk a vajíčka a všetko vypracujeme na redšie cesto. Nalejeme do formy a necháme kysnúť asi 20 min.
Medzitým si zvaríme pomarančovú šťavu s cukrom a rumom na polevu.
Cesto pečieme dozlata asi 30 min. Vyberieme z rúry, navrchu prepichneme špajdľou a polejeme teplou polevou.
Vychladnutý koláč ozdobíme plátkami pomaranča a šľahačkou. A záver môžeme koláč pokvapkať nitkami čokoládovej polevy.
Tip: Aby bol koláč ešte vláčnejší, môžeme ho po upečení prerezať a naplniť pomarančovou marmeládou.

08.10.2008

Podobné recepty