Francúzske zemiaky

Potrebujeme:

4 osoby
800 g zemiakov uvarených v šupke, 150 g šunkovej salámy, 2 nožičky klobásy, 3 vajcia uvarené natvrdo, 1 cibuľu, ľubovoľnú zeleninu (varenú alebo z konzervy – brokolica, karfiol, mrkva, šampiňóny,..), 1 téglik kyslej smotany, 50 ml mlieka, 2 vajcia, strúhanku podľa potreby, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, podľa chuti strúhaný syr, tuk na vymastenie a strúhanku na vysypanie formy

Ako na to:

Uvarené zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Olúpané uvarené vajcia natvrdo a klobásu tiež nakrájame na kolieska. Cibuľu a šunkovú salámu nasekáme nadrobno a premiešame s nakrájanou zeleninou.
Zapekaciu misu alebo pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Na dno poukladáme vrstvu zemiakov, posypeme časťou zeleniny s cibuľou a so šunkou a rozložíme kolieska klobásy. Ďalej pokračujeme vrstvou vajec a podľa chuti pridáme aj trochu strúhaného syru, soli a korenia.
Postupne vrstvíme všetky suroviny, pričom poslednú vrstvu tvoria kolieska zemiakov. Kyslú smotanu rozšľaháme s mliekom, vajcami, korením, soľou a štipkou muškátového orieška.
Zmes zahustíme trochou strúhanky, nalejeme na pripravené zemiaky a vo vyhriatej rúre upečieme dozlatista.

08.10.2008

Podobné recepty