Croissant, čokoládový chlebíček

Potrebujeme:

1 kocku droždia, 670 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 170 ml vody, 300 g masla, 2 vajíčka, 65 g cukru, 100 g sekaných mandlí, čokoládu na varenie, štipku soli

Ako na to:

Múku preosejeme, osolíme, pridáme cukor, droždie, 2 vajíčko, vlažné mlieko a vodu.
Chlebíček: Masu vypracujeme na polotuhé cesto, vyvaľkáme na obdĺžnik 40 x 20 cm, pokladieme naň plátky masla a uzavrieme do cesta. Znovu rozvaľkáme tak, aby maslo nepretrhlo cesto a znovu zložíme na menší tvar. Necháme prikryté 10 min kysnúť. Rozváľkanie, prekladanie a kysnutie cesta opakujeme trikrát. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť asi ½ hodiny, pokiaľ nezdvojnásobí svoju veľkosť.
Croissant: Rozvaľkáme cesto na obdĺžnik 30 x 60 cm a rozkrájame ho na trojuholníčky. Zvinieme ho od základne ku špičke do tvaru croissantu. Na čokoládové chlebíčky z cesta vykrajujeme obdĺžniky, naplníme ich čokoládou a dlhšie konce preložíme do stredu tak aby sa prekrývali.
Croissanty alebo chlebíčky položíme na pomastený a múkou vysypaný plech ďalej od seba, spojom dole. Necháme ešte najmenej hodinu kysnúť pri izbovej teplote. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí a pečieme dozlata v rozpálenej rúre asi 12-18 min pri teplote 180 C.
Tip: Croissanty môžeme pred pečením podľa chuti naplniť, napr. kúskami čokolády, pudingom alebo ovocnou marmeládou.

13.10.2008

Podobné recepty