Koláč s tekvicou, medom a vlašskými orechmi

Potrebujeme:

Korpus: 3 vajcia, 800 g kryšt.cukru, 1 balíček vanil.cukru, 40 g polohrubej múky, 30 g kukuričného škrobu, 30 g kakaa, tuk na vymastenie formy
Obloženie: 200 g plnotučného tvarohu, 200 g roztierateľného tvarohu, 1 téglik smotany na šľahanie, 8 PL medu, 150 g tekvice, soľ
Krokant: 50 g kryšt.cukru, 50 g nasekaných vlašských orechov

Ako na to:

Formu vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Žĺtka s polovicou kryšt. a celým vanil.cukrom vyšľaháme dopenista. Bielka vyšľaháme, a kým sneh celkom stuhne, zašľaháme doň zvyšný cukor. Sneh vareškou opatrne vmiešame k žĺtkom.
Múku so škrobom a s kakaom preosejeme na vaječnú zmes a vymiešame cesto, ktoré vylejeme do pripravenej formy. Povrch uhladíme a v rúre vyhriatej na 175 C pečieme 10 až 15 min. Upečený, mierne vychladnutý korpus opatrne pomocou noža oddelíme od formy, vyberieme a necháme aspoň 1 hodinu odležať.
Orechy s cukrom necháme za stáleho miešania na panvici skaramelizovať preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme vychladnúť. Potom orechy rozdrobíme alebo v mixéri nahrubo nasekáme.
Tekvicovú dreň nahrubo nastrúhame a blanšírujeme, v horúcej osolenej vode asi 2 min. Scedíme, ochladíme prúdom studenej vody a necháme na sitku odkvapkať. Oba tvarohy vymiešame dohladka, pridáme tekvicu, med a všetko vymiešame s vyšľahanou smotanou.
Korpus uložíme na tácku, uzavrieme do tortovej obruče a naplníme medovým krémom. Dáme aspoň na 2 hodiny vychladnúť. Pred servírovaním posypeme orechovým krokantom, odstránime formu a nakrájame na kúsky.

11.10.2008

Podobné recepty