Plnená kačica

Potrebujeme:

4 osoby
1 stredne veľkú kačicu, soľ
Plnka: 50 g masla, 230 g cibule, 4 stonky zeleru, 1 bochník bieleho chleba, 200 ml mlieka, 100 g sušených marhúľ, 1 PL strúhanej pomarančovej kôry, 1 PL čerstvého tymiánu, 3 PL petržlenu, 1 ČL muškátového orieška, 100 g vlašských orechov, mleté čierne korenie, soľ

Ako na to:

Na plnku rozohrejeme maslo a speníme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Do misy dáme chlieb namočený v mlieku (prebytočnú tekutinu vyžmýkame), na kocky pokrájaný zeler, marhule, pomarančovú kôru, nasekané bylinky, nasekané orechy a opraženú cibuľu. Plnku premiešame, osolíme, okoreníme a dochutíme muškátovým orieškom.
Kačicu umyjeme, osušíme, osolíme zvonka a zvnútra a natlačíme do nej pripravenú plnku. Otvory zašijeme alebo zatvoríme špáradlami, kačicu dáme na pekáč chrbtom hore.
Podlejeme naberačkou vody a prikrytú pečieme pri 160 C za občasného podlievania výpekom asi hodinu. Potom kačicu obrátime, poprepichujeme vidličkou, aby sa z nej počas ďalšieho pečenia vypiekol tuk, v prípade potreby podlejeme a aj naďalej polievame výpekom.
Približne 20 min pred dopečením odokryjeme a zvýšime teplotu, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.
Upečenú kačicu naporcirujeme, podávame s dusenou kapustou, knedľami alebo lokšami.

28.09.2008

Podobné recepty