Lievance so syrom

Potrebujeme:

400 g roztlačených zemiakov, 400 g syra cottage, 300 g hladkej múky, 500 ml mlieka, 1 vajce, ½ kocky droždia, 1 ČL kryšt.cukru, štipku ostrúhanej citrónovej kôry, soľ, olej

Ako na to:

Droždie rozmiešame s cukrom, 1 PL múky a trochou vlažného mlieka a necháme na teplom mieste vykysnúť. V mise zmiešame múku so soľou, prilejeme zvyšné vlažné mlieko, vajce a premiešame. Pridáme roztlačené zemiaky, kvások a citrónovú kôru, premiešame a cestíčko necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto nalievame po častiach do panvice na lievance a na strednom ohni na malom množstve oleja pečieme do zlatista. Potom cesto otočíme, prilejeme trošku oleja a dopečieme aj z druhej strany.
Hotové lievance na tanieri naukladáme na seba s vrstvou čerstvého syra. Najlepšie chuti nasladko s broskyňovým kompótom vymiešaným s citrónovou šťavou, cukrom a vaječným likérom. Ihneď podávame.
Tip: Horúce lievance môžeme pokrájať na menšie prúžky, posypať škoricovým cukrom, syrom a pokvapkať roztopeným maslom. Rovnako výborná je aj strúhanka opečená na masle, ktorá dodá syru zaujímavú príchuť.

27.09.2008

Podobné recepty