Hrušková torta s citrónovou šľahačkou

Potrebujeme:

1, 2 kg zrelých aromatických hrušiek, 100 g cukru, 1 balíček lístkového cesta, 1 citrón, 400 g sladkej smotany, niekoľko lístkov mäty

Ako na to:

Hrušky umyte, ošúpte, prekrojte napoly a vyberte jadrovníky.

Cukor nasypte do zapekacej misy s priemerom 24 cm a nechajte skaramelizovať, kým nie je svetlohnedý. Potom na karamel nahusto poukladajte hrušky. Na hrušky položte lístkové cesto, ktoré na okrajoch pritlačte k zapekacej mise. Pečte 15-18 minút v rúre predhriatej na 200 °C, kým cesto nie je zlatisté.

Medzitým umyte citrón pod tečúcou horúcou vodou, osušte, kôru najemno nastrúhajte a vytlačte šťavu. Ušľahajte šľahačku, ktorú dochuťte nastrúhanou citrónovou kôrou, 1-2 ČL šťavy a 1-2 ČL práškového cukru.
Tortu vyklopte zo zapekacej misy a servírujte teplú, ozdobenú citrónovou šľahačkou.

Tip: Dezert vynikajúco chutí aj s vanilkovou zmrzlinou.

27.09.2006

Podobné recepty