Torta so smotanou a černicami

Potrebujeme:

Cesto: 7 vajec, 125 g kryšt.cukru, 150 g hladkej múky
Krém: 8 plátkov želatíny, 600 g černíc, 100 g kryšt.cukru, 100 ml kyslej smotany, 400 ml smotany na šľahanie
Okrem toho: 200 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilínového cukru, 1 balíček stužovadla šľahačky, 4 PL černicového džemu, lístky medovky na ozdobu, 250 g mandľových lupienkov, práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Dno tortovej formy vystelime papierom na pečenie. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich dotuha. Žĺtky vymiešame s cukrom a 5 PL horúcej vody dopenista, postupne pridávame múku a premiešame. Opatrne vmiešame sneh z bielkov. Cestom naplníme pripravenú tortovú formu a v rúre vyhriatej na 180 C, cca 30 až 40 min, pečieme.
Upečený korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Želatínu namočíme v studenej vode. Černice umyjeme, očistíme a malú časť odložíme nabok. Ostatné černice pridáme ku kyslej smotane a kryšt. cukru a vo väčšej nádobe dobre vymiešame.
Želatínu necháme v malom hrnci pri nízkej teplote rozpustiť a za stáleho miešanie pridávame k černicovej zmesi. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha, a len čo začne černicová zmes rôsolovatieť, primiešame ju do nej.
Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojíme na 4 rovnaké časti. Jednu časť uložíme na dno tortovej formy a potrieme štvrtinou pripraveného krému. Položíme ďalší plát cesta, opäť potrieme krémom a ďalej vrstvíme tak, aby poslednú vrstvu tvoril krém. Tortu necháme aspoň 4 hodiny chladiť.
Na panvici opečieme mandle nasucho do zlatohneda. Smotanu na šľahanie vyšľaháme so stužovadlom a s vanilínovým cukrom dotuha a vmiešame džem. Cukrárenske vrecko naplníme dvoma tretinami šľahačky a povrch torty ňou ozdobíme. Z torty odstránime bok formy a tortu dookola natrieme zvyšnou šľahačkou a obsypeme mandľovými lupienkami. Povrch dozdobíme zvyškom mandľových lupienkov, černicami, lístkami medovky a posypeme práškovým cukrom. Dobre vychladenú tortu nakrájame na kúsky a servírujeme.

30.07.2008

Podobné recepty