Koláč s mandľami a ríbezlami

Potrebujeme:

Cesto: 150 g masla, 200 g kryšt.cukru, 4 vajcia, štipka soli, 300 g mletých mandlí, 1 ČL prášku do pečiva
Krém: 500 g ríbezlí, 8 plátkov želatíny, 250 ml ríbezľového cukru, 400 ml smotany na šľahanie, lístky medovky na ozdobu

Ako na to:

Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Všetky prísady na cesto dáme do misky a pomocou ručného šľahača vymiesime hladké cesto. Naplníme ním pripravenú formu a povrch zarovnáme. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 C asi 30 min. Upečený korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a necháme na mriežke vychladnúť.
Medzitým očistíme ríbezle a 3 až 4 vetvičky odložíme nabok. Ostatné ríbezle očistíme od stopiek. Želatínu namočíme do studenej vody. Ríbezľový džús vymiešame s cukrom, zohrejeme v hrnci, želatínu vyžmýkame a vložíme do teplej (nie vriacej) tekutiny. Pridáme ríbezle, a keď zmes vychladne, aspoň na 1 hodinu ju vložíme do chladničky.
Smotanu vyšľaháme dotuha, a keď ríbezľová zmes začne rôsolovatieť, smotanu do nej vmiešame. Z upečeného korpusu odrežeme vrchnú tretinu a najemno ju rozdrobíme. Zvyšný korpus vložíme do tortovej formy a rovnomerne naň rozdelíme. Mrveničkou posypeme povrch a tortu na 4 až 6 hodín zachladíme. Pred podávaním nakrájame na kúsky, ozdobíme zvyšnými ríbezľami a lístkami medovky.

30.07.2008

Podobné recepty