Ovocné koláčiky

Potrebujeme:

40 kusov
1 PL hladkej múky, 100 ml vlažného mlieka, 30 g droždia, 1 ČL kryštálového cukru
Cesto: 500 g polohrubej múky, 100 g masla, 80 g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 ČL vanilínového cukru, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry, 150 ml mlieka, soľ, tuk na vymastenie plechu, 1 vajce na potretie, 50 g piškótových omrviniek, 500 g ovocia (černice a čučoriedky)
Posýpka: 50 g polohruej múky, 50 g masla, 100 g krupicového kryštálového cukru

Ako na to:

Z múky, mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V hlbšej mise vyšľaháme maslo s práškovým dukrom a so žĺtkami. Pridáme preosiatu múku so štipkou soli, vanilínový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, kvások a mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm. Pohárom vykrojíme kolieska s priemerom 6 cm a poukladáme ich na vymastený plech. Do stredu každého kolieska urobíme dnom malého pohárika jamku. Kolieska potrieme rozšľahaným vajcom, do každej jamky dáme asi 1 ČL piškótových omrviniek a poukladáme očistené umyté ovocie.
Koláčiky bohato posypeme posýpkou, ktorú pripravíme z múky, masla a cukru a dobre ju prstami spracujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 min pri teplote 200 C.

21.07.2008

Podobné recepty