Citrónovo - jablková torta

Potrebujeme:

Cesto:, 1, 5 pohára polohrubej múky, 1 pohár cukru, 6 vajec, 1 citrón, 1 ČL prášku do pečiva, , Jablková masa:, 1, 5 kg jabĺk, 2 balenia jablkovej alebo egrešovej želatíny, , Smotanová masa:, 3 PL práškového cukru, 1 balenie šľahačky v prášku, 1 balenie jablkovej alebo egrešovej želatíny, , Ešte potrebujete:, želatína v cukre, tuk na vymastenie formy, strúhanka na vysypanie formy

Ako na to:

Bielka oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte s cukrom na tuhú penu. Citrón sparte, postrúhajte na strúhadle a vytlačte šťavu. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jemne vmiešajte do vyšľahaných vajec. Pridajte šťavu a kôru z citróna a zmiešajte.
Cesto dajte do tukom vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečte pri teplote 170 °C asi 35 min.

Z upečeného, vychladnutého cesta odkrojte vrchnú kôrku a cesto prekrojte na 3 pláty.
Pláty cesta natrite jablkovou masou a uložte na seba. Nechajte na chladnom mieste hodinu stáť.
Vrch a boky potrite smotanovou masou.
Vyzdobte želatínou v cukre a na chladnom mieste nechajte 1-2 hod. stáť.

Jablková masa:
Jablká umyte, ošúpte a postrúhajte na strúhadle. Ak sú jablká kyslé, pridajte trochu cukru. Dajte do hrnca, pridajte 100 ml vody a varte asi 20-30 min. Do horúcich jabĺk vsypte želatíny a dôkladne vymiešajte. Odstavte do vychladnutia.

Smotanová masa:
½ pohára vody priveďte do varu, rozpustite v nej želatínu a nechajte trochu vychladnúť.
Šľahačku vyšľahajte v 150 ml studenej, prevarenej vody s cukrom. Za stáleho šľahania vlievajte tuhnúcu želatínu.

08.02.2006

Podobné recepty